Як створити свій сайт з нуля

Головна > Як створити свій сайт з нуля

Как создать свой сайт

Створення власного сайту може знадобитися будь-якій людині незалежно від її професії чи інтересів. Можливі варіанти веб-сторінок різноманітні: це може бути інтернет-магазин, особистий блог, сайт для презентації власного бізнесу або просто інформаційний портал.

Для багатьох людей, які не знайомі з процесом створення сайтів, це здається складним завданням, що вимагає професійних навичок. Звичайно ж, є варіант звернутися до фахівців з розробки веб-ресурсів, але в такому разі потрібно мати солідний бюджет.

За наявності бажання і часу створити сайт може кожна людина, головне – вникнути в суть питання і слідувати ключовим крокам у розробці. Цей гайд допоможе розібратися, з чого почати, які інструменти необхідні, а також визначити ступінь витрат при власноручному створенні сайту.

Основні види сайтів

В інтернеті можна виявити безліч різних веб-ресурсів. Проте прагнення мати власний сайт зазвичай визначається конкретними цілями: презентація продукції, опис діяльності компанії, продаж товарів або надання послуг. Саме від початкової ідеї та завдань залежить тип майбутньої платформи, підбір інструментів і загальний бюджет на реалізацію задуманого.

Щоб визначитися, який саме ресурс потрібен у конкретному випадку, важливо знати базові різновиди інтернет-сайтів:

  1. Сайт-візитка

    Сайт-візитка – найпростіший варіант, який являє собою одну або кілька сторінок. Ключове завдання такого веб-ресурсу – презентація товару, компанії, послуги або конкретної людини. На такому сайті можна надати найбільш вагому інформацію про продукт або діяльність і тим самим залучити цільову аудиторію. Класична візитка має блок із найпоширенішими питаннями, контактами та посиланнями на соціальні мережі. Це чудовий варіант для резюме або портфоліо фахівця.

  2. Лендинг (посадкова сторінка)

    Лендінг (посадкова сторінка) – це класичний односторінковий сайт, який розробляється в маркетингових цілях. Його основне завдання – залучити відвідувачів, перетворити їх на цільову аудиторію і створити мотивацію для дії: купівля, підписка, коментар, перехід за посиланням тощо. Як правило, розробка лендінгу ведеться під конкретну послугу або товар. Це чудовий варіант для акційних пропозицій або розіграшів призів. Такі ресурси можуть додатково мати форми для заповнення особистих даних учасників і контакти зворотного зв’язку.

  3. Інтернет-магазин

    Інтернет-магазин – популярний варіант, який може містити тисячі сторінок із товарами. Такі сайти мають виражену ієрархічну структуру з розподілом на категорії та підкатегорії. Працюють додаткові системи фільтрації, що дає змогу потенційним клієнтам швидше відшукати потрібні товарні позиції. Крім того, такі сайти мають прикручені платіжні системи, що дає змогу виконувати онлайн-оплати. Для максимальної зручності майданчик повинен мати можливість інтеграції з різними системами продажів.

  4. Корпоративний сайт

    Корпоративний сайт – такі веб-сторінки присвячені конкретному проекту. На головній сторінці виводиться ключова інформація та переваги компанії. Крім того, можуть бути вкладки з історією розвитку, продукцією, схемами співпраці та зворотним зв’язком. Усе це дає змогу потенційним клієнтам або партнерам оцінити всі особливості майданчика. Це чудовий варіант для B2B бізнесу і компаній, які обслуговують фізичних осіб.

  5. Особистий сайт

    Особистий сайт – інформаційний майданчик або персональний блог, де можна розповідати про своє життя, досягнення, роботу тощо. На такому ресурсі можна публікувати відео, фото, захопливі пости та інші формати. Звичайно ж, розвиток соціальних мереж істотно знизив популярність блогів, проте це чудовий варіант для платного доступу до певного контенту.

  6. Форум

    Форум – ще один актуальний формат, який передбачає збір цільової аудиторії. Такі майданчики присвячені певній темі, де збираються фахівці та шанувальники для обговорення конкретних питань та обміну досвідом. За рахунок цього більша частина контенту генерується самими відвідувачами платформи, оскільки вони можуть ініціювати діалог або підключатися до інших обговорень. Найпопулярнішими темами вважаються автомобілі, комп’ютери, виховання дітей, домашні тварини, спорт тощо. Ключове завдання власника – виконувати модерацію і забезпечувати працездатність технічного боку ресурсу.

Це основні види веб-ресурсів, які можна створити власними руками. При цьому існують комбіновані варіанти, наприклад, на корпоративному сайті може бути розділ із товарами, а в інтернет-магазині – інформаційний блог тощо. Такий підхід дає змогу створити багатофункціональний ресурс, здатний залучити якомога більше цільової аудиторії.

Как создать свой сайт с нуля

Етапи створення сайту

Вибравши тип сайту і його головне призначення, можна приступити до розробки основних алгоритмів. Щоб не проґавити важливі деталі, слід послідовно виконати дев’ять ключових етапів, які в кінцевому підсумку дадуть змогу отримати власний сайт.

Аналіз конкурентів

Насамперед потрібно виявити найкращі сайти у вашій тематиці, що дасть змогу отримати хороший орієнтир на лідерів. Вивчення конкурентів дає змогу розібратися, які майданчики дійсно зручні, інформативні та приваблюють покупців. Це чудове джерело для власного натхнення стилем, дизайном, розташуванням основних блоків і функціональними можливостями.

Важливо підкреслити, що ви можете використовувати структуру і технічні аспекти лідерів, оскільки цей підхід довів свою ефективність. Однак не слід копіювати контент, адже це може спричинити серйозні покарання з боку пошукових систем.

Сучасні ресурси побудовані на певних стандартах, які забезпечують зручність для користувачів, тим самим покращуючи поведінкові фактори. Крім того, аналіз конкурентів дає змогу відібрати для свого сайту найцікавіші блоки та опції.

Визначення функціоналу

На основі проведеного дослідження конкурентів, тематики та особистих уподобань потрібно продумати технічні можливості. Спочатку потрібен список ключових можливостей, які необхідні для запуску сайту. Якщо ви плануєте створення повноцінного інтернет-магазину, потрібен базовий функціонал:

  • каталог із системою фільтрації товарних позицій;
  • рядок пошуку, який дає змогу знайти продукт за назвою;
  • кошик, у якому набиратимуться товари і формуватимуться замовлення;
  • інтеграція системи оплати та доставки;
  • можливість роботи кількома мовами.
  • мобільна версія доступу з адаптацією під різні девайси.

Це базові опції для будь-якого інтернет-магазину, які дають змогу запустити проект і робити повноцінні продажі. При цьому перевантаження функціями може відлякати клієнта, який просто не зможе розібратися в них. Крім того, це істотно ускладнює реалізацію технічної частини, що новачкові може здатися вкрай складним завданням.

Дизайн

Для новачка особливо важким може стати етап розробки дизайну, оскільки від нього залежать такі важливі параметри, як комфорт використання, юзабіліті, швидкість завантаження сторінки та інші. Що робити, якщо ви не маєте навіть уявлення про те, як можна зробити дизайн сайту? У такій ситуації є два варіанти вирішення проблеми:

  1. Скористатися послугами веб-дизайнера, який за певну плату розробить унікальне оформлення вашого сайту. При цьому він може використати сайти конкурентів як референси і на їхній основі створити якісно новий проєкт.
  2. Другий варіант передбачає використання вже готових шаблонів, які знаходяться у вільному доступі на різних платформах. Усе, що потрібно зробити майбутньому власнику – провести налаштування.

Останній варіант є кращим, оскільки не вимагає додаткових матеріальних витрат. Крім того, готових рішень багато, що дає змогу без особливих зусиль підібрати оптимальний варіант дизайну під свій проєкт.

Бюджет на створення сайту

Багато хто з тих, хто мріє про власний сайт, відмовляється від цієї ідеї через передбачувані високі витрати на розробку та підтримку. Однак на ділі вартість може виявитися не такою вже й високою. Навіть за обмеженого бюджету можна створити цілком гідний сайт, який зможе задовольнити власника і приноситиме прибуток. У процесі розрахунку коштів головне – правильно вибрати платформу, на якій і працюватиме сам ресурс. Від цього залежать витрати і зручність використання.

Вибір платформи

У більшості випадків сайти створюють на базі вже готового CMS. Є величезна кількість движків, які відрізняються зручністю використання, плагінами і можливостями. Як альтернативу можна використовувати хмарні платформи або самописні варіанти. Але все ж для створення першого сайту CMS є найбільш зручним варіантом. При цьому важливо враховувати сумісність опцій і тематики. Наприклад, для інтернет-магазину краще використовувати OpenCart, а для сайту компанії або блогу WordPress тощо.

Підбір хостингу та домену

Хостинг – це послуги з розміщення сайту на серверах, що забезпечує доступ до мережі Інтернет. Хмарні сховища даних є більш затребуваними, ніж фізичні.

Важливим аспектом є вибір доменного імені – адреси сайту, яку користувач вводить у браузері або знаходить через пошукові системи. Слід враховувати, що доменне ім’я впливає на ранжування, тому бажано, щоб воно відповідало тематиці сайту. Наприклад, для сайту продажу автомобільних покришок можна вибрати: “avtoshiny”, “pokryshki” тощо. Як показує практика, найбільш релевантні домени, найімовірніше, будуть зайняті, через що буде потрібно розбавляти або унікалізувати назву.

Контент

Фото, відео, музика та тексти – це основні різновиди контенту, який необхідно додавати на платформу. Все ж основним типом є статті. Матеріал може містити ключові запити, що дає змогу відшукати сторінку через пошук.

Щоб просувати свій продукт або послугу ефективно і чесно, необхідно розробити високоякісні статті, здатні перевершити контент конкурентів. Головне – створювати якісний матеріал, який принесе реальну користь для користувачів.

На першому етапі необхідно заповнити основну сторінку і ключові категорії. Надалі для просування потрібне регулярне оновлення інших сторінок. Також рекомендується додати блог або розділ з корисними статтями, що допоможе залучити цільову аудиторію через пошукові системи. Крім того, на початку знадобиться доопрацювання відображення тексту, картинок, банерів тощо.

Тестування

Перш ніж завантажити сайт на хостинг і викласти його для індексування в інтернеті, потрібне попереднє тестування. Важливо перевірити всі сторінки, функції та фільтри. Краще самостійно виявити недоліки, ніж це зроблять відвідувачі, тим самим отримавши негативне уявлення про сайт. Головне – перевірити навігацію, опції, форму замовлення і способи доставки.

Просування та оптимізація

Використання текстового контенту є найкращим варіантом “білого” просування, який дає змогу обійти конкурентів і вивести веб-ресурс на топові позиції. Головне завдання власника сайту – створювати цікаві, тематичні статті з ключовими словами, які дадуть змогу пошуковим системам підняти сторінки у видачі.

Щоб досягти дійсно хорошого результату, потрібен збір семантичного ядра з метою виявлення найбільш релевантних запитів.

Пошукова оптимізація включає внутрішню перелінковку між статтями на сайті, що підвищує глибину перегляду. Чудово працює також контекстна реклама і SMM, але вони вимагають додаткових матеріальних витрат.

Как создать свой сайт с нуля

Зробити сайт самому чи замовити?

Реалізація веб-проекту – досить складний і трудомісткий процес. Через це за наявності навіть невеликого капіталу слід розглянути можливість замовлення розробки сайту у веб-студії або у фрілансера. Останній варіант доступніший, але й гарантія якості істотно нижча. Також можна все зробити власними руками, але для цього потрібно приділити досить багато часу вивченню і налаштуванню всіх етапів навіть під час роботи з шаблонними варіантами.

Наразі існує три основні способи створення сайтів, які можна використовувати для запуску інтернет-проєкту.

Самописні сайти

Створюються програмістами з використанням фреймворків. Таким чином можна отримати дійсно унікальний сайт, що робить їх затребуваними для великого бізнесу. По суті, це індивідуальне рішення, яке зможе повністю задовольнити побажання клієнта, але реалізацією повинні займатися професіонали: програмісти, дизайнери, контентщики, тестувальники тощо. Реалізація веб-проєкту вимагає істотних матеріальних витрат, але дає змогу отримати унікальний сайт, починаючи від візитівки і закінчуючи корпоративним порталом.

CMS системи

Це спеціальні системи управління, які дають змогу створювати і вести веб-ресурси без знань програмування. По суті, це програма, що складається з інструкції, моделей і додаткових плагінів, які дають змогу забезпечити необхідний функціонал.

Використовувати CMS нескладно, що дає можливість створювати сайти, не маючи навичок програмування. Ба більше, з часом у рушій можна додавати додаткові плагіни та опції, які розширять функціональні можливості ресурсу без переписування коду та сторонньої допомоги.

Нині більшість сайтів створено саме на такій базі, що робить їх зручними й універсальними в управлінні.

Перевагою CMS є можливість кастомізації та сполучення з іншими програмами. Наприклад, для створення повноцінного інтернет-магазину можна підключити телефонію, CRM, пошту, онлайн-чат, системи оплати, месенджери та інші системи. Таким чином можна підібрати для кожного сайту оптимальний набір опцій.

Ще одна особливість движків полягає у відкритості вихідного коду, що дає змогу кожному внести зміни в основу.

При використанні готового движка навіть недосвідчена людина за наявності часу і бажання може створити простий сайт без особливих проблем. Що стосується великих порталів або інтернет-магазинів, то краще буде заручитися підтримкою професіоналів. Якщо грошей немає на послуги веб-студії, то погодинні послуги фрілансера допоможуть розібратися зі складними моментами в налаштуванні.

Сайт на базі хмарного сервісу

Ще один варіант, що передбачає використання хмарного сервісу, який також пропонує клієнтам уже готові рішення, що спрощує процес створення сайту. Такі платформи працюють за типом Software as a Service або SaaS.

По суті, користувач отримує необхідне програмне забезпечення, необхідне для роботи веб-ресурсу. Таким чином немає необхідності чекати поки сайт буде розроблено, оскільки він уже готовий. Користувачеві достатньо зробити мінімальну кількість дій:

  • вибрати готовий дизайн;
  • підключити домен;
  • налаштувати сторінки та наповнити їх контентом.

Усе це дає змогу в максимально стислі часові терміни отримати власний сайт за мінімальних витрат коштів і сил. При цьому немає необхідності залучати програмістів або інших фахівців для доопрацювань і встановлення модулів. Хмарні системи вимагають від користувачів місячну абонентську плату за використання хостингу та наданого софту.

Хмарні платформи надають можливість власноруч створити повноцінний сайт без складних операцій і налаштувань, які можуть знадобитися під час роботи з CMS. Крім того, користувач отримує доступ до служби підтримки, яка дає змогу швидко усунути наявні проблеми та роз’яснити принципи роботи.

Как создать свой сайт с нуля

Як самому створити сайт безкоштовно?

Створити сайт з нуля, не маючи практичного досвіду, можна використовуючи хмарну платформу або системи управління вмістом (движки). Для створення веб-сторінки з використанням CMS достатньо виконати низку простих дій:

  1. Купити доменне ім’я і виконати встановлення CMS на хостинг.
  2. Далі серед доступних шаблонів потрібно вибрати оптимальний варіант дизайну. Незважаючи на колосальний асортимент, у кожен із них можна вносити свої невеликі правки.
  3. На наступному етапі виконується встановлення модулів, які мають бути сумісними з обраною версією движка.
  4. На останньому етапі виконується налаштування функціоналу відповідно до потреб самого власника.

Використання CMS не вимагає оплати, водночас безкоштовно створити сайт не вийде, оскільки знадобиться плата за домен і хостинг. Крім того, можна вибрати платні варіанти дизайну і плагіни, що збільшує витрати на розробку. Ще одна стаття витрат – допомога фахівця, який допоможе усунути певні недоліки та помилки.

Що стосується розробки сайту на хмарній платформі, то тут є певні відмінності в послідовності дій. Насамперед користувачеві не потрібно нічого встановлювати та налаштовувати, оскільки весь функціонал уже готовий до використання. Ба більше, завдяки сумісності відпадають технічні складнощі в інтеграції.

Для створення сайту на хмарі достатньо дотримуватися чотирьох простих етапів:

  • спочатку потрібно пройти реєстрацію на платформі хмарного софту, це відкриє доступ до панелі управління адміністратора;
  • далі обирається один із вподобаних шаблонів, вони є платні та безкоштовні;
  • провести налаштування функціоналу під свої потреби і залити контент;
  • наприкінці здійснити оплату за передплатою за використання сайту.

У цьому випадку також будуть потрібні невеликі матеріальні вливання. Зазвичай розмір місячної оплати стартує від 150 гривень і залежить від набору додаткових платних опцій. У такому сценарії отримати готовий до використання сайт можна за один день. При цьому немає необхідності залучати програмістів або дизайнерів. Ба більше, доступна онлайн-служба підтримки, яка дає змогу вирішити складні моменти.

Скільки коштує створити сайт?

Ціна розробки веб-ресурсу залежить від безлічі факторів, зокрема:

  1. Тип сайту. Односторінковий лендінг обійдеться дешевше корпоративного порталу або інтернет-магазину.
  2. Підхід до розробки. У разі співпраці з веб-студією і застосування унікального програмного коду знадобляться істотні матеріальні вливання, які можуть обчислюватися десятками тисяч доларів. Якщо йдеться про сайт на CMS, то середні витрати сягають 1 тис. доларів. Найдешевшим є хмарний сайт, який можна оцінити в 10-50 доларів.

Можна з упевненістю сказати, що розробка власного сайту з нуля не є проблемою навіть для тих, хто далекий від програмування. Водночас існує кілька підходів до створення сайту, що впливають на його якість, терміни розробки та вартість. Щоб прийняти остаточне рішення, корисно ознайомитися з основними характеристиками кожного варіанта розробки.

Параметр Хмарна платформа CMS Самописний сайт
Рівень складності Легко, достатньо налаштувати опції під себе Можуть виникнути труднощі під час розроблення Складно, виконується програмістами
Можливість створити своїми силами Можна Можна За наявності навичок програмування
Ціна реалізації проекту Точна ціна залежить від платформи, через що може варіювати від 10 до 100 доларів Вимагає витрат на оплату домену, хостингу, платних модулів і дизайну. За умови економії можна створити менш, ніж за 1 тисячу доларів Залежить від складності. Цінник може перевищувати десятки тисяч доларів
Чи потрібно залучати програміста Ні За необхідності інтеграції модулів Так
Технічна підтримка Є з боку платформи Самостійно або із залученням фахівців Самостійно або із залученням фахівців
Для яких проектів підходить Залежить від спеціалізації обраного майданчика Залежить від переліку встановлених плагінів, модулів і шаблонів Для будь-яких

Усі ці параметри дадуть змогу кожному підібрати найбільш підходящий варіант створення сайту. При цьому потрібно підкреслити, що самостійна розробка за мінімальних витрат і без навичок – це реальність. Навіть далека від програмування людина з базовим володінням ПК може в короткі терміни створити свою сторінку на хмарній платформі.

Однак за наявності бюджету краще звернутися до фахівців, які розроблять більш функціональний варіант на CMS. Що стосується самописних варіантів, то вони більш актуальні для великих корпорацій, що дає змогу врахувати найменші особливості та вимоги замовника.

Автор

Чекменьов Костянтин

Поділитися

Оформіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами найближчим часом і відповімо на всі запитання.