Всесвітній день донора крові

Головна > Всесвітній день донора крові

Всесвітній день донора крові

Сьогодні народилася людина, яка зробила відкриття, що має ключове значення для лікування багатьох захворювань людства, які раніше вважалися такими, що не піддаються корекції. У цій статті ми розповімо, чому цей день важливий для всього світу і яке відношення до нього мають медпрацівники.

14 червня цього дня народився Карл Ландштейнер, австрійський лікар, який отримав Нобелівську премію за відкриття та класифікацію груп крові. І цього ж дня щороку, починаючи з 2005-го, проводиться Всесвітній день донора крові за підтримки ВООЗ.

Щорічний Всесвітній день донора крові це день вдячності населення донорам. У цей час проводяться заходи, коли робиться акцент на поняттях “єднання” та “зв’язку” між пацієнтами та донорами, завдяки яким рятуються життя та здоров’я багатьох.

Таке гасло “Поділіться життям, здайте кров” привертає увагу до систем добровільного донорства і звертає увагу людей на необхідність піклування один про одного.

Які заходи проводяться цього дня?

Організацією, реалізацією та контролем усіх заходів цього дня займаються ВООЗ і Міжнародна федерація товариств Червоного хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародне товариство з переливання крові, разом із Міжнародною федерацією організацій донорів крові. Усі заходи об’єднані однією метою розповісти людям про захворювання крові, їхні наслідки та мотивувати до добровільної здачі крові.

Громадські, приватні та державні організації проводять заходи різного формату: лекції, семінари, конференції. Беруть участь лікарі різних спеціальностей: фізіологи, гематологи, та інші працівники медичних закладів, а також самі люди, які страждають на хвороби крові. Розповідається про захворювання крові, як відбувається переливання, і для чого це робиться, які дослідження проводяться, і яких успіхів досягнуто на цьому терені.

Проєкти, які діють на території України

На території України працює кілька проєктів із пошуку та реєстрації донорів і реципієнтів. Найвідомішими є:

  • Donorsearch. Його основна мета створити відкритий універсальний ресурс з донорства з кількома завданнями.
  • Donorkrovi. Місія проєкту поширення ідеї донорства на добровільних засадах і збір крові для нужденних.
  • ДонорUA. Суть проєкту координація донорів, реципієнтів та центрів крові та пропаганда безоплатного донорства на території України.

Деякі факти про донорство у світі:

  • Щорічно у світі збирають майже 108 мільйонів донацій, 50% з них надходить від країн з високим рівнем доходу.
  • 35% світової кровоздачі припадає на країни з економікою, що розвивається та перехідною економікою.
  • 62 країни забезпечують національні запаси крові своєї країни силами добровільних і неоплачуваних донорів.
  • Більше 40 країн залежать від роботи платних або сімейних донорів.
  • Кожній 3-й людині потрібне переливання крові протягом її життя.
  • Для одного реципієнта може знадобитися переливання крові від 3 донорів.
  • На 1000 осіб має бути 40 донорів, тільки так можна забезпечити тих, хто потребує переливання крові.
  • Донори проходять постійні медичні огляди, які гарантують їхнє здоров’я та те, що кров можна використовувати для переливання й подальшої обробки.
  • Здавати можна цільну кров і її компоненти: окремо плазму, тромбоцити, еритроцити, гранулоцити.
  • Регулярні переливання крові під час лікування онкологічних та інших захворюваннях суттєво підвищують вірогідність одужання.
  • Переливання крові використовують для лікування захворювань кровоносної системи, онкозахворювань, важких інфекцій, хронічних захворюваннях нирок, печінки. І при значних крововтратах.
  • Розроблені на сьогоднішній день замінники виконують функцію лише еритроцитів.

Уряд усіх держав ухвалює різноманітні програми з розвитку добровільного донорства місцевого та національного рівня. Тільки так можна забезпечити постійні та надійні резерви крові, повністю безпечні для переливання. На території України немає єдиної державної програми з розвитку добровільного донорства. Цими питаннями опікуються найчастіше волонтери та добровольці.

Дослідження впливу переливання крові ще проводяться, але практично всі фахівці одностайні: у більшості критичних ситуацій переливання крові є єдиним способом врятувати людське життя?

Поділитися

Оформіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами найближчим часом і відповімо на всі запитання.