Макромолекула від IBM переможе всі віруси

Головна > Макромолекула від IBM переможе всі віруси

viral_infection

Часто вакцини неефективні проти захворювань на кшталт вірусу Зіка, Еболи та лихоманки денге, тому що віруси постійно змінюються. Штами вірусних захворювань швидко мутують – таким чином вони стають стійкими до впливу вакцин, через що дуже складно зупинити або запобігти їхньому поширенню.

Незважаючи на всі проблеми, пов’язані з лікуванням вірусних захворювань, у команди вчених з IBM і дослідників з Інституту біоінженерії та нанотехнологій з Сінгапуру, судячи з усього, намітився прогрес у пошуках ефективних ліків. Результати їхнього дослідження, яке було опубліковано в журналі Macromolecules, демонструє несподіваний шлях вирішення проблеми – знищення вірусів ззовні.

Ось імена вчених, які створили макромолекулу: Шаокіон Лю, Чуан Янг, Ешлі Лі, Джеймс Хедрік, Юї Ян Янг і Шуджун Гао з Інституту біоінженерії та нанотехнологій, Сінгапур.

Макромолекула від IBM переможе всі віруси

Як же можна боротися з вірусами?

“Вірусні захворювання залишаються однією з основних проблем для людства, зважаючи на високу захворюваність і смертність”, – каже автор дослідження Юї Ян Янг, керівник групи IBN. -“Ми створили противірусну макромолекулу, яка може знищувати віруси, не даючи їм заражати здорові клітини, незалежно від мутації. Це нетоксично по відношенню до здорових клітин, і безпечно при використанні. Це перспективне дослідження проводилося в тісній співпраці зі спільнотою дослідників, і зайняло кілька років наполегливої роботи”.

Замість того, щоб намагатися зруйнувати ДНК або РНК зсередини вірусу, який постійно видозмінюється і мутує в різні штами, дослідники націлилися на глікопротеїни на стінках вірусів. Глікопротеїни відповідають за закріплення вірусу на клітинах людського організму, що й спричиняє захворювання. Дослідники розробили макромолекули, всередині яких знаходяться менші молекули, для боротьби з вірусами за один-два ходи.

Макромолекула унікальна, оскільки бореться з вірусами трьома різними способами:

1. спочатку макромолекула приваблює вірус електричними розрядами. Потім вона прикріплюється до його глікопротеїнів, що не дає захворюванню атакувати і заражати здорову клітину.

2 Далі макромолекула випускає маннозу – тип глюкози, яка об’єднується з рецепторами здорової імунної системи. Армія, що прибула, остаточно знищує вірус, не даючи поширитися інфекції по організму.

3 Після цього макромолекула нейтралізує за допомогою групи амінів фактор pH на поверхні уражених клітин, що робить їх нездатними до поширення вірусу.

Макромолекула від IBM переможе всі віруси

У боротьбу вступають глікопротеїни

“Це майже нездійсненне завдання – розробити універсальний тип лікування вірусів”, – сказав провідний дослідник доктор Джеймс Хедрік, науковий співробітник відділу передових органічних матеріалів IBM Research у Каліфорнії. – “Ми задумалися над тим, як же можна рухатися вперед, і чи є інший вид знищення вірусів? Замість того, щоб йти по сліду РНК або ДНК, ми звернули увагу на глікопротеїни навколо вірусів. Вони ж просто аналог меду в організмі, такі ж липкі. Ми можемо прикріпитися до глікопротеїнів раніше, ніж вірус встигне наблизитися до ваших імунних тільців. Заблокувавши ці рецептори, ми запобігаємо інфікуванню”.

Переваги макромолекули для фармацевтичних компаній

Хедрік припускає, що на основі подібної молекули можна налагодити виробництво дезінфекційних, мийних, чистячих засобів. А в більш довгостроковій перспективі розглядається виготовлення вакцин для профілактики та лікування всіх типів вірусних інфекцій. Загалом, це припущення виглядає дуже привабливим для фармацевтичних компаній, оскільки розкриває широкі можливості для подальшого використання.

Макромолекула від IBM переможе всі віруси

Проте цьому методу належить пройти ще кілька етапів, перш ніж його можна буде використовувати для створення дезінфекційного засобу або профілактичного і лікувального препарату проти вірусних інфекцій для мандрівників або людей зі слабким імунітетом.

“Беручи до уваги нещодавні спалахи вірусних захворювань на кшталт Зіку та Еболи, наукові прориви в дослідженнях мають дуже важливе значення”, – заявив Гедрік у своєму інтерв’ю Fast Company. – “Нас тішать ті можливості, які надає новий підхід, і ми прагнемо співпрацювати з університетами, іншими організаціями, для розробки нових методів застосування відкриття”.

Поділитися

Оформіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами найближчим часом і відповімо на всі запитання.