Міжнародний день боротьби з гемофілією

Головна > Міжнародний день боротьби з гемофілією

hemofiliya_01_0

Організаторами сьогоднішньої події є Всесвітня федерація гемофілії та ВООЗ. Саме завдяки цим організаціям, проводяться різноманітні заходи, покликані привернути увагу до труднощів людей з порушенням коагуляції. Ми з радістю долучаємося до цієї благородної кампанії та хочемо, своєю чергою, розповісти вам про особливості такої рідкісної недуги, як хронічна кровоточивість.

Що потрібно знати про гемофілію?

Таке захворювання як гемофілія характерне тим, що в крові у людини, яка хворіє на дану недугу, значно знижені фактори згортання. Унаслідок такої мутації, у хворого одразу ж значно підвищується ризик померти від крововиливу в мозок, або ж інші органи, які важливі для підтримання життя, навіть за легкого удару.

Міжнародний день боротьби з гемофілією

Згідно з деякими даними, сьогодні на порушення коагуляції страждають близько 400 тис. осіб по всьому світу. Донедавна ніхто з хворих не доживав до середніх років, проте з появою нових методів лікування, ситуація дещо покращилася. Хоча недуга і залишається невиліковною, її перебіг цілком можна контролювати за допомогою сучасних ін’єкцій відсутнього фактора згортання крові. У наші дні, за необхідної кількості ліків, пацієнт може вести цілком нормальне життя: вчитися, піти на роботу, створити сім’ю і стати повноцінним членом суспільства. Однак хворих на хронічну кровоточивість недостатньою мірою забезпечують антигемофільними ліками, через що багато дітей і підлітків стають інвалідами.

Вікторіанська недуга

Іноді в народі гемофілію називають “царською хворобою”. Ця назва виникла не просто так – у 19 і 20 століттях на хронічну кровоточивість страждало багато представників королівських сімей. Ось кілька найяскравіших прикладів:

  • Королеву Вікторію можна по праву вважати найвідомішою жінкою в історії, яка була носієм гемофілії. Саме вона передала порушення коагуляції багатьом своїм нащадкам. При цьому батьки королеви не страждали на подібну недугу, що є доказом того, що мутація сталася конкретно в її генотипі.

Міжнародний день боротьби з гемофілією

  • Леопольд Георг Дункан Альберт, один із синів Вікторії, отримав гемофілію “у спадок” від матері. Недуга не дозволила Леопольду присвятити себе військовій справі, і він став реалізовувати свій потенціал у сфері мистецтв і літератури.

Міжнародний день боротьби з гемофілією

  • “Вікторіанська хвороба” наздогнала і сина Миколи ІІ Олександра. Його мати була онукою королеви Вікторії і, звісно ж, перейняла сімейну недугу. У підсумку в Олександра легка травма, яка у здорової людини викликала б лише синець, призводила до внутрішньої кровотечі. 1918 року під час заслання в Тобольську син Миколи ІІ дістав забій, який прикував його до ліжка. До самої смерті він так і не зміг нормально пересуватися.

Міжнародний день боротьби з гемофілією

  • Альфонсо XIII також одружився з онукою королеви Вікторії. Це призвело до того, що двоє з його чотирьох синів народилися гемофіліками. Обидва вони загинули внаслідок нещасних випадків.

Міжнародний день боротьби з гемофілією

На сьогоднішній день вчені активно розробляють нові методи боротьби з порушенням коагуляції, і сподіваємося, що незабаром гемофілія перестане бути невиліковною хворобою.

Поділитися

Оформіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами найближчим часом і відповімо на всі запитання.