Вчені створили лазер, який працює за комфортної для людини температури

Головна > Вчені створили лазер, який працює за комфортної для людини температури

lazer_01

Наукові співробітники змогли розробити лазер, здатний працювати за комфортної для людини температури. У цьому вченим допомогли медузи. Про дивовижне відкриття читайте далі в статті.

Суть дослідження

Іноземним вченим вдалося сконструювати лазер, робота якого заснована на властивостях поляритонів. Що робить цей пристрій унікальним? Він працює за кімнатної температури. Раніше для роботи поляритонних лазерів потрібно було охолоджувати пристрій до -70 градусів, що значно зменшувало спектр застосування лазера.

Науковці створили лазер, що працює за комфортної для людини температури

Близько десяти років тому вченим уже вдавалося створити лазер, що функціонує за комфортної температури. Однак замість нітриду, м’якого крихкого металу, в новому пристрої використовується люмінесцентний білок медузи.

На благо науки послужила медуза Aequorea victoria. Саме її ген, що відповідає за виробництво цього білка, був злегка змінений і переміщений у сукупність спадкового матеріалу бактерії. Це дало змогу посилити люмінесцентні властивості та виробляти більшу кількість білка.

Науковці створили лазер, що працює за комфортної для людини температури

Сфера використання нового пристрою

Область застосування нового лазерного резонатора набагато ширша, ніж у його попередників. Так, пристрій може використовуватися в молекулярній біології, допомагаючи вченим відстежувати процеси розвитку біологічних об’єктів. Також за допомогою лазера можливо вносити люмінесцентні мітки в злоякісну пухлину та інші клітини.

Це відкриття просунуло науку далеко вперед. Сподіваємося, що новий пристрій принесе чимало користі і допоможе медицині розвиватися на благо людства.

Поділитися

Оформіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами найближчим часом і відповімо на всі запитання.