Генетично модифіковані людські ембріони – вже реальність!

Головна > Генетично модифіковані людські ембріони – вже реальність!

Генетично модифіковані людські ембріони – вже реальність!

Увесь світ учених-генетиків працює над можливістю змінювати генетичні ланцюжки в зародках. І фахівці з китайських університетів уже другий рік поспіль демонструють той факт, що можливість отримання генетично модифікованих ембріонів стає дедалі ближчою.

Перший експеримент – боротьба з хворобою β-таласемії

У травні 2015 року журнал Protein Cell опублікував статтю, в якій було представлено результати спроб групи китайських учених змінити ген, що відповідає за виникнення та розвиток β-таласемії – захворювання крові, що передається у спадок. Його особливість у тому, що воно міститься в одному гені, тобто достатньо буде вилучити або змінити його, і людина буде здорова.

Чим небезпечна β-таласемія? Унаслідок захворювання порушується нормальний розвиток і функціонування еритроцитів, відбувається їхнє швидке руйнування. Це призводить до анемії, загальної слабкості організму. Людина більше схильна до інфекційних захворювань, а в особливо важкій формі – захворювання призводить до ранньої смерті.

Вчені вирішили використовувати редагування геномів за технологією CRISPR/Cas9. Вони помістили в 86 підготовлених ембріонів дану конструкцію, і вичікували 48 годин. За цей час програма мала замінити дефектний ген. Перевірка показала, що тільки у 28 ембріонів ділянка ДНК, що зазнала зміни, змогла зростися правильно, але не в усі зародки було вставлено здорову частину гена.

Другий експеримент – створення генів, несприйнятливих до ВІЛ-інфекції.

Після цієї гучної справи ходили постійні чутки, що вчені продовжують працювати над завданням з редагування геному ембріонів. І у квітні поточного року вони отримали підтвердження: у журналі Journal of Assisted Reproduction and Genetics було опубліковано матеріал від медичного університету Гуаньчжоу. Група вчених під керівництвом Юн Фаня намагалася змінити гени, щоб вони стали несприйнятливими до ВІЛ-інфекції.

Відмінності між двома експериментами в тому, що в першому випадку ділянку гена видаляли і замінювали. У другому випадку – генетики додавали мутовану ділянку під назвою CCR5Δ32, використовуючи метод CRISPR/Cas9. Білок CCR5Δ32 надає гену стійкість до зараження ВІЛ-інфекцією. Лише чотири ембріони виявилися модифікованими, до того ж у них залишилися і початкові варіанти гена. Крім цього, вчені зафіксували і множинні незаплановані мутації генів.

Чого зараз хочуть генетики?

Результати проведених досліджень стали підставою для прохань учених про дозвіл на проведення подальших експериментів. Британські генетики домоглися-таки від держави дозволу на досліди з редагування геному людського ембріона. Вони працюватимуть над тим, щоб підвищити ефективність процедури ЕКЗ і запобігти викидням. Додатково вирішуватимуться завдання щодо усунення низки генетичних захворювань.

Це сталося після того, як на міжнародному конгресі фахівців з генетики, який відбувся в грудні 2015 року, було ухвалено рішення не редагувати гени людських ембріонів, які призначені для подальшої імплантації в жіночу матку.

Держава зажадала від лабораторій знищувати ембріони через 14 днів після закінчення клінічного випробування. Також інвестори досліджень наголосили на необхідності проведення етичної дискусії, щоб визначити повною мірою всі переваги та недоліки “редагування” людського геному.

Поділитися

Оформіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами найближчим часом і відповімо на всі запитання.