Міжнародний день захисту дітей: про генії, про медицину, про винаходи

Головна > Міжнародний день захисту дітей: про генії, про медицину, про винаходи

128

Міжнародний день захисту дітей відзначається 1 червня. Вперше дитячий день було відсвятковано 1 червня 1950 року в 51 країні, після заснування в 1949 році Конгресом міжнародної демократичної федерації жінок.

ООН підтримала ініціативу створення Дня захисту дітей, її роль у забезпеченні безпеки майбутнього покоління важко переоцінити. У 1959 році світ ознайомився з Декларацією прав дитини, а 1989 року було презентовано Конвенцію про права дитини.

Головною метою Дня захисту дітей є привернення уваги громадськості до проблем дітей, особливо тих, хто позбавлений батьківського піклування або мешкає в неблагополучних сім’ях. Дорослим необхідно зрозуміти, що тільки вони можуть зробити дітей щасливими, допомогти їм знайти своє місце у світі та пробудити в молодого покоління жагу до розвитку.

Традиційно цього дня відбуваються заходи, присвячені проблемам дітей, прийнято також згадувати про досягнення юного покоління. Ми також не стали зраджувати традиціям і вирішили познайомити вас із відкриттями юних вундеркіндів у галузі медицини.

Акрит Ясвал – наймолодший хірург у світі

Міжнародний день захисту дітей: про геніїв, про медицину, про винаходи

Ця історія одного хлопчика, який жив у Гімалаях, далеко від цивілізації. Його талант проявився після того, як він зробив успішну операцію сусідці з відновлення рухливості пальців руки після опіку. Дівчинці було вісім років, а хірургу, який проводив операцію – ще менше.

Акріта Ясвала у віці семи років визнали найрозумнішою людиною в Індії. Коли хлопчикові виповнилося 12 років, він вступив до університету, а в 17 років отримав ступінь магістра з прикладної хімії.

Завдяки своїм здібностям Акріта знають далеко за межами батьківщини. Він брав участь у зйомках фільму про обдарованих людей у рамках проекту Extraordinary People.

В інтерв’ю одній із газет хлопчик ділиться спогадами про своє дитинство: “Саме тоді (у віці 4 років) я прочитав Gray’s Anatomy і книги з хімії. Я вивчав фізику на рівні А (A-середній рівень). Я був захоплений наукою, тим, що вона може відповісти на всі ті запитання, які в мене виникали з приводу життя – як ми сюди потрапили і навіщо?”

Джек Андрака – школяр, який знає, як побороти рак

Міжнародний день захисту дітей: про геніїв, про медицину, про винаходи

TED2013. Long Beach, CA. 25 лютого – 1 березня 2013 року. Photo: James Duncan Davidson

Своє відкриття молодий учений зробив у 15 років. Новина про створення приладу, який визначає рак підшлункової залози в кілька разів швидше, ніж традиційні методи лікування, облетіла весь світ. За своє відкриття юнак отримав низку престижних премій.

Однак, рухаючись до своєї мрії, юний дослідник пройшов через безліч випробувань. Коли він звертався по допомогу до вчених, більшість із них не хотіли мати справу зі звичайним старшокласником, тож Джеку довелося добряче постаратися, щоб довести, на що він здатен. Кілька місяців лабораторних досліджень минули не даремно. Молодий дослідник коментує свою діяльність наступним чином: “Дивно, що люди знають про мене. Моя початкова мета полягала в тому, щоб зробити простий недорогий сенсор для діагностики раку підшлункової, тому що занадто багато людей помирають від цієї хвороби. І я щасливий, що став відомим завдяки науці, хоча мені ще дуже багато чого належить дізнатися про неї. Сподіваюся, інші молоді люди думають: “Якщо вийшло в Джека, чому ж я не можу це зробити?” Нехай це надихне їх на вирішення великих завдань”.

Революція у світі медичних технологій від Сумана Мулумуді

Міжнародний день захисту дітей: про геніїв, про медицину, про винаходи

Ще один 15-річний школяр, якому вдалося створити унікальний пристрій за два тижні. Усе, що знадобилося хлопцеві для роботи – знання в галузі кардіології, аналітичне мислення та 3D-принтер. Хлопчик з дитинства захоплюється медициною, оскільки його батько кардіолог. Ці знання йому знадобилися під час створення портативного стетоскопа. Це унікальний чохол для iPhone, на задній частині якого встановлена діафрагма, що вловлює низькочастотні звуки, щоб передати їх у мікрофон смартфона. Спеціальний додаток записує і візуалізує серцевий ритм. При цьому, є можливість дізнатися частоту і характер серцевих скорочень.

На сьогоднішній день молодий вчений є засновником власної компанії під назвою Stratoscientific.

Незважаючи на те, що далеко не всі діти мають унікальні здібності, кожна дитина потребує турботи й уваги. Завдання дорослих – забезпечити дітям комфортні умови для зростання і розвитку. Міжнародний день захисту дітей – чудовий привід подумати над тим, що вже зроблено і що ми ще можемо зробити для представників молодого покоління.

Поділитися

Оформіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами найближчим часом і відповімо на всі запитання.