Разработка чат-ботов: сколько стоит создание чат-бота?

Головна > Разработка чат-ботов: сколько стоит создание чат-бота?


Теги:

7883

Сьогодні різні месенджери посідають значне місце в житті сучасної людини. З їхньою допомогою ми можемо спілкуватися, дізнаватися новини, здійснювати покупки, замовляти квитки, виконувати інші важливі дії. Чому вони стали настільки популярними?

Пов’язано це з тим, що, згідно зі статистикою, більш ніж половина людей вважають за краще купувати або замовляти послуги саме у форматі повідомлень, а не за допомогою телефонного дзвінка. При цьому половина з них завжди користується функцією швидкого повідомлення за допомогою чат-бота.

Що таке чат-боти і навіщо вони потрібні?

Чат-ботами називають спеціальні програми, здатні імітувати й автоматизувати спілкування або інші дії, використовуючи текст або голосові команди. Розробка перших чат-ботів почалася ще 1966 року. У той час з’явилася Elisa – віртуальний співрозмовник, який міг пародіювати бесіду з психотерапевтом.

Але після цього чат-боти були практично забуті на десятиліття. Своє нове народження вони отримали 2010 року, коли почала зростати популярність різних месенджерів, зокрема Viber, Skype, Telegram та інших. Боти можуть вбудовуватися у функціонал або ж являють собою окремий додаток.

Чат-боти здатні виконувати найрізноманітніші функції:

  • ставити певні завдання;
  • робити покупки й оформляти замовлення;
  • здійснювати фінансові операції, зокрема проводити розрахунки;
  • взаємодіяти зі службами доставки або підтримки;
  • отримувати доступ до запитуваної інформації (книги, музика тощо).

Чат-бот здатний стати хорошою альтернативою мобільному додатку. При цьому вартість його розробки на порядок нижча.

Дуже корисною є розробка чат-ботів для бізнесу, що істотно полегшує життя його власнику. Такий віртуальний помічник здатний переказувати гроші, відстежувати доставку товару, формувати нові та закривати старі заявки, відповідати на коментарі, проводити оцінку якості обслуговування.

Користь чат-ботів для бізнесу:

  • Перенесення рутинних обов’язків у месенджери. Останні вже стали звичним майданчиком для багатьох покупців, які проводять тут більшу частину вільного часу.
  • Простота роботи. Розібратися з тим, як взаємодіяти з чат-ботом, дуже просто, оскільки він сам дає підказки.
  • Мінімізація людського фактора на етапі передачі інформації. При цьому знижується ризик допущення помилки, підвищується рівень управління важливими процесами, з’являється час для виконання інших рутинних завдань.

Разработка чат-ботов: сколько стоит создание чат-бота?

Від чого залежить вартість чат-бота?

На вартість розробки можуть вплинути такі чинники:

  • Канал, на якому буде встановлено чат-бот. Це може бути звичайний сайт, месенджер тощо. Найдешевшими будуть варіанти, написані для месенджерів (Viber, Telegram) та інших платформ, на яких використані UI-компоненти. Такий варіант коштуватиме близько $200. Складнішою є розробка для SMS-платформ і месенджера WhatsApp. Тут потрібно докласти більше зусиль, оскільки відсутні елементи, за допомогою яких можна керувати інтерфейсом користувачів. Тому вартість роботи починатиметься від $1000.
  • Складність діалогу. Ціна розробки пов’язана з кількістю гілок, розташованих у готовому діалозі, а також питань, які цей чат-бот буде вирішувати. Інтеграція з іншими системами. Здебільшого проводиться інтеграція з платформами пошуку вільних квитків, CRM-системами та іншими інструментами. Одна така інтеграція обійдеться в $1000-2000.
  • Мова. Розробники NLP-движків підтримують переважно англійську та кілька інших європейських мов. Тому їхнє застосування здешевить розробку.

Скільки коштує зробити чат-бота самостійно?

Ті, хто має поняття про розробку програмних продуктів, може створити чат-бот самостійно. Для цього необхідно визначити, які завдання він буде виконувати. Потім можна вибрати відповідний конструктор, скласти сценарій, інтегрувати написаний бот у потрібні канали, потурбуватися про трафік, регулярно перевіряти і за необхідності покращувати його.

Залежно від обраної платформи вартість створення акаунта варіюватиметься від 0 до $800 на місяць і більше.

Які навички потрібні для самостійної розробки бота?

Для розробки чат-ботів, необхідно вміти:

  • будувати логічні діалоги;
  • писати репліки боту;
  • працювати з JavaScript;
  • працювати з API-методами або веб-хуками.

Як зробити простий чат-бот за допомогою конструктора?

Використання вже готових конструкторів дає змогу спростити процес створення чат-ботів. Це можуть бути Chatfuel, Aimylogic, Manybot тощо. У цьому випадку не потрібні спеціальні знання та вміння, а весь процес займе близько 15 хвилин.

Які існують основні етапи розробки чат-ботів? Розглянемо процес його створення за допомогою конструктора Botmother:

  • Для початку потрібна реєстрація на сайті. Робити це краще з комп’ютера, оскільки на мобільних гаджетах деякі функції можуть працювати некоректно.
  • Відкривши особистий кабінет, необхідно додати нового бота. Для цього клікають на значок “+”.
  • У новому вікні вибирають “Конструктор”. Ця вкладка розміщується в лівій частині екрана. Щоб відкрити новий екран, натискають на кнопку з “+” у нижній частині сторінки.
  • Праворуч з’являється палітра, звідки слід вибрати відповідні компоненти.
  • Залишається тільки підключити чат-бота. Якщо він інтегрується з Телеграмом, використовують @BotFather.

Також варто враховувати особливості створення чат-бота за допомогою цього конструктора:

  • Переходячи на нові вкладки, завжди необхідно зберігати те, що знаходиться на старих. Кнопка “Зберегти проект” розташовується внизу сторінки.
  • Коли потрібно, щоб користувач самостійно вводив запит, який його цікавить, і після цього отримував відповідь, необхідно увімкнути “FAQ” і підключити платний тариф.
  • Конструктор має можливість дублювати потрібні компоненти.
  • Екран можна перевести в невидимий режим, щоб він не відволікав від іншої роботи.

Робота з іншими конструкторами дуже схожа.

Разработка чат-ботов: сколько стоит создание чат-бота?

Складний чат-бот: як замовити у програмістів?

За допомогою конструктора вдасться створити найпростіший чат-бот. Розробка складніших варіантів містить такі етапи:

  • Планування. На цьому етапі продумується, як майбутній робот буде спілкуватися з клієнтом.
  • Розробка АРІ. Чат-бот повинен не тільки відповідати на поставлені запити користувача, але ще й взаємодіяти з ним. А для цього потрібне створення особливого інтерфейсу, здатного впровадити його в роботу системи. Якщо АРІ вже є, залишиться тільки підключити до нього потрібну програму.
  • Створення бота. Тепер команди, які були складені раніше, впроваджуються в АРІ, проводиться їхня реєстрація, під’єднання та налаштування в потрібному месенджері.
  • Запуск бота. Це останній етап інтеграції чат-бота, після чого залишиться тільки спостерігати за його роботою і за необхідності проводити коригування.

Звичайно ж для проведення такої роботи потрібні певні знання та вміння. Тому варто звернутися до фахівця.

Де шукати виконавця?

Фахівців для розробки чат-ботів можна знайти в таких місцях:

  • Біржі фрілансу. Тут вибір фахівців величезний. Найпопулярнішими майданчиками вважаються Fl.ru, Kwork та інші. Обираючи людину, яка виконуватиме роботу, варто звертати увагу на її рейтинг на біржі, досвід та відгуки про її роботу від інших замовників. При цьому варто розуміти, що досвідчений фрилансер, який якісно виконав уже десятки, а то й сотні замовлень, просто не може працювати за мінімальну ціну. Тим, хто не готовий платити багато, варто розглянути варіанти роботи з новачками, однак тут є свої ризики, пов’язані насамперед із відсутністю або мінімальним досвідом.
  • Агентство або компанії з розробки чат-ботів. Звісно ж, така робота коштуватиме на порядок дорожче. Але водночас замовник може бути повністю впевнений у тому, що продукт буде створено конкретно під його бізнес. Крім цього, буде проведено професійне налаштування його роботи, а надалі можна розраховувати на комплексну підтримку і супровід.
  • Соціальні мережі. Тут можна знайти численні групи, в яких збираються ті ж фрілансери або представники агентств. Однак у соцмережах замовник ризикує потрапити на шахраїв.
  • Через знайомих. Можна розпитати в друзів і близьких, можливо, вони знають такого фахівця.

Як скласти ТЗ і з’ясувати точну вартість?

Скільки коштує розробка чат-бота? Дізнатися про це можна, вивчивши інформацію, зібрану в прайсі. Також перед тим, як виконавець візьметься за виконання замовлення, варто обумовити всі умови, включно з термінами і цінами, а також надати йому докладне ТЗ.

Замовник зобов’язаний детально пояснити, що конкретно потрібно і яким він бачить готовий продукт. Якщо поки ви цього не вирішили або є складнощі, потрібно розповісти розробнику основні цілі створення продукту. Це допоможе зробити його відповідним до проєкту або бізнесу.

Коли ТЗ готове, його варто надіслати в кілька компаній із проханням дати оцінку цієї роботи і який час знадобиться для її виконання.

Висновки

Чат-бот – це корисний інструмент, який дає змогу власнику бізнесу полегшити свою роботу, позбутися рутинних дій і автоматизувати багато процесів. Залежно від того, що має вміти робити робот і від власних знань та вмінь, створити його можна самостійно за допомогою конструктора або ж замовити роботу у фахівця.

Перший варіант максимально дешевий. При цьому створити щось велике і якісне навряд чи вийде. Тому, якщо є потреба у складному боті, який справді буде корисним для бізнесу, краще звернутися до спеціалістів, які мають великий практичний досвід та зможуть у короткі терміни створити якісний продукт.

Поділитися

Оформіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами найближчим часом і відповімо на всі запитання.